Zoek en Boek

Bezienswaardigheden

Hieronder een kleine greep uit enkele bezienswaardigheden die het eiland u te bieden heeft.

Het Schelpenmuseum

Bij het schelpenmuseum Paal 14 kunt u wel 1500 verschillende soorten schelpen en andere strandvondsten zien. Alle schelpen en andere strandvondsten zijn verzameld door de eigenaren Thijs en Annelies de Boer.

De Eendenkooi

Bij de Kooiplaats aan de oostkant van het eiland vindt u de eendenkooi. De eendenkooi bestaat sinds 1861 en werd in het verleden gebruikt als jachtmiddel om gevangen eenden, talingen en andere vogels te verkopen aan de poelier in Leeuwarden.

De eendenkooi is ingericht voor het vangen van eenden zonder gebruik te hoeven te maken van een geweer. Een eendenkooi bestaat uit een zoetwaterplas met een kooibos omringt. De meeste eendenkooien worden tegenwoordig niet meer gebruikt, in 2016 hebben diverse natuurorganisaties de handen ineengeslagen om de laatste kooien voor het Waddengebied te behouden. En ze vallen sindsdien onder het beschermd erfgoed.

Bunkermuseum Schlei

Bent u geïnteresseerd in de geschiedenis? Wilt u graag meer weten over de bunkers van Schiermonnikoog en wat er zich allemaal heeft afgespeeld? Dan moet u zeker een bezoekje brengen aan het bunkermuseum op Schiermonnikoog. Bij het informatiecentrum "Het Baken" vind u zelfs een waren fietsroute welke u langs de verschillende plekken met bijzondere verhalen brengt.

Bunker de Wasserman

De Wasserman bunker stamt uit de Tweede Wereldoorlog en is onderdeel van de Atlantikwal. Hij is tegenwoordig ingericht als uitkijkpost en vrij toegankelijk.

Oorlogs- en drenkelingenbegraafplaats Vredenhof

Aan de achterzijde van de bunker de Wasserman vindt u de oorlogs- en drenkelingenbegraafplaats Vredenhof. Hier liggen drenkelingen en oorlogsslachtoffers uit beide Wereldoorlogen en van diverse nationaliteiten.